Frambozensorbet

Frambozensorbet

FrambozensorbetOp deze pagina ga ik in op de term 'frambozensorbet' in de breedste zin van het woord. Je vindt hier onder andere de geschiedenis van de sorbet en een overheerlijk recept voor een frambozensorbet.

Geschiedenis van de frambozensorbet

De Chinezen maakten 3.000 jaar geleden al sorbets.

In sneeuw deden zij sap van citroen, sinaasappel of granaatappel en zij noemden dat "het gerecht van de goden".

Xenophon van Athene, ca. 430 v. Chr. was een Griekse schrijver en auteur en noemde in zijn boeken de sorbet een "sneeuwdessert" dat bijzonder lekker is voor de warme zomerdagen.

De Romeinen maakten sorbet door de pit uit een perzik te nemen en hem dan te vullen met sneeuw.

In de Franse keuken wordt sorbet gegeten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht. Dit om de smaak in de mond te neutraliseren.

Tegenwoordig wordt sorbet ook vaak gegeten als nagerecht. Dankzij alle bovenstaande mensen en bevolkingsgroepen kunnen wij genieten van een frambozensorbet zoals we het nu kennen.

Bron: ©Ardennenbed

Basis recept frambozensorbet

Heerlijk frambozensorbet ijs Natuurlijk is het ook fijn om te weten hoe je een frambozensorbet zelf kunt maken. Hieronder een recept voor deze overheerlijke lekkernij.

Ingrediënten

voor 3 personen

Bereidingswijze

  1. Pureer de frambozen. Zeef de puree met een roerzeef of fijne zeef tot een pitloze moes. Je hebt nu ongeveer 200 g moes. Vul dit aan met 100 ml water tot 300 ml vocht.
  2. Giet het in een pan en doe er ook de suiker bij. Breng aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Giet het over in een bakje als ‘t afgekoeld is.
  3. Als het ijsmengsel goed koud is, kun je het in de ijsmachine tot sorbetijs draaien. Heb je geen ijsmachine, giet het mengsel dan in een platte doos en zet het in de vriezer. Druk elk half uur de ijskristallen kapot.
  4. Om te varieren kun je honing of citroensap aan het ijs toevoegen. Een frambozensorbet is ook erg lekker met slagroom en/of een garnering van verse frambozen of een hoorntje. Het is ook lekker om een beetje likeur aan de frambozensorbet toe te voegen. Op de website van de Albert Heijn staat de frambozensorbet uit de allerhande, hier kun je lezen hoe je de likeur het beste kunt toevoegen.

Bron: © frambozensorbet op koken.be

Frambozensorbet foto's: de website te bezoeken van Lien. Zij heeft allerlei heerlijke soorten ijs gefotografeerd, waaronder de frambozensorbet.

Er is ook een leuk frambozensorbet spelletje.